Språk:  Bokmål
Originaltittel:
La sangre de la aurora
Oversatt av: Signe Prøis, Lene Stokseth, Bente Teigen Gundersen
Utgivelsesår:
2024
ISBN:  978-82-693462-0-6
Sider:  168
Format:  20 x 14 cm
Pris:  279 Kr

 

BEGYNN Å LESE

Morgenrødens blod

Claudia Salazar Jiménez

 

Forord av Amalie Kasin Lerstang

 

«Enhver berøring er et truende sverd.
Jeg kniper beina sammen. Jeg er et åpent sår.»

 

Morgenrødens blod følger tre kvinner – en bonde fra Andes-regionen, en fotojournalist, og en sosialarbeider som blir medlem av geriljaen. Deres liv flettes sammen og blir revet i stykker under det som er kjent som «fryktens tid» i peruansk historie, da det militante opprøret ledet av Lysende sti var på det blodigste. Romanen bygger på Sannhetskommisjonens rapport fra 2003 hvor ofre, soldater og politimenn gav sine opplysninger om det som hadde hendt. Boka gjengir konflikten gjennom kvinners stemmer og gjenoppliver minnet om hendelsene gjennom en tematisk blanding av politikk, begjær og smerte utformet i et klart og brutalt språk.

«Det finnes ingen steder å flykte i Claudia Salazar Jiménez’ roman Morgenrødens blod. Brutaliteten tar machetens form, den henretter, flammer opp og brenner, trykker en kvinnes kropp ned mot betonggulvet, legger henne under seg.»

Amalie Kasin Lerstang, norsk forfatter og redaktør

 

 

«I Morgenrødens blod blir man plutselig dratt ned i en slags malstrøm, men den litterære kvaliteten gjør at man holder seg årvåken og ikke går seg vill i leken med polyfoni og perspektiv-mangfold, som ikke er bygget opp slik for å briljere med teknisk virtuositet, men snarere for å fange verdens fragmentariske, svimlende og mangefasetterte tilstand. Det er dét Claudia Salazar har gjort seg flid med: å skildre en tid med mørke og vold i hjemlandet, ved å sammenstille stemmene, synsvinklene til bødlene og ofrene, til vitnene, de delaktige, de enfoldige og de uskyldige.»

Antonio Muñoz Molina, spansk forfatter

Claudia Salazar Jiménez

(Peru, 1976) er forfatter og har doktorgrad i latinamerikansk litteratur fra New York University. Hun grunnla og ledet PERUFEST, den første peruanske filmfestivalen i New York City. Hennes første roman, Morgenrødens blod (La sangre de la aurora), fikk Las Américas-prisen for fortellekunst i 2014. Hun har vært redaktør for flere antologier, og noveller hennes har dukket opp i ulike internasjonale antologier og er oversatt til engelsk, italiensk, tysk og fransk. Hun har også utgitt novellesamlingen Coordenadas temporales (2016) og den historiske ungdomsromanen 1814, año de la Independencia (2017).